Brand vid Gärdstadverket

Uppdaterad
Publicerad

Vid fyratiden på måndagsmorgonen larmades räddningstjänsten om en brand vid Gärstadsvägen i Linköping.

På plats konstaterar räddningstjänsten att det ryker från några balar med sopor, som står utomhus.

– Det brinner i en del av ett större upplag av sopor, säger Martin Eriksson, operatör Räddningstjänsten Östra Götaland.

Linköping

Strax innan klockan 05.30 på måndagsmorgonen uppger räddningstjänsten att man arbetar med att försöka begränsa branden, som orsakar kraftig rökutveckling.

– En yta om fem gånger fem meter brinner och det är en hög med sopbalar som är uppemot sex meter hög, säger Martin Eriksson och tillägger att branden är svåråtkomlig.

Kraftig rökutveckling

Sju man med en släckbil och en tankbil arbetar nu med att begränsa branden. Röken kommer in över norra delen av Linköping, främst Tornby och Skäggetorp.

– Det är brandrök som går in mot staden, så det är nog många som undrar vad det är, säger Martin Eriksson.

Hur farlig är den här röken?

– Det är brandrök och ingen rök är bra, men vi har inte gått ut med någon uppmaning till allmänheten om att hålla ventilation och fönster stängda, säger Martin Eriksson.

– Personal från stationen i Kallerstad är kvar på platsen och släckningsarbetet pågår fortfarande. Vi är kvar så länge de på brandplatsen anser det befogat, säger Ulf Kron, inre befäl hos RTÖG.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet