Ett 60-tal lägenheter fick evakueras efter branden i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Arkivbild. Foto: Jeppe Gustafsson

Brandhärjat hyreshus i Skäggetorp måste rivas

Uppdaterad
Publicerad

I juni drabbades fastigheten Skattegården 101-106 i stadsdelen Skäggetorp i Linköping av en brand. Nu står det klart fastigheten fick för omfattande skador för att kunna repareras och fastighetsägaren det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden kommer ansöka om bygglov att bygga ett nytt bostadshus istället.

36 familjer drabbades i branden, varav 29 har haft ett evakueringsboende sedan dess. Stångåstaden lovar att familjerna kommer att antingen erbjudas förtur till lägenheterna i det nya huset eller till en annan av bolagets bostäder.

– Förutom att hjälpa de drabbade kunderna till ett nytt boende känns det också väldigt positivt att vi snabbt kan erbjuda nyproducerade lägenheter i Skattegården. Det alternativ som vi kommer att gå vidare med innebär att vi snabbt kan producera och färdigställa fler hyresrätter än vad som tidigare fanns på plats, säger Fredrik Törnqvist, vd på Stångåstaden, i ett uttalande.

Huset Stångåstaden vill bygga är ett så kallat kombohus i trä, det vill säga att det är prefabricerat med trästomme, med 57 lägenheter. Inflyttning är tänkt att ske under 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet