Två fall av den brittiska virusvarianten har konstaterats i Östergötland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brittisk virusvariant upptäckt i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagseftermiddagen fick region Östergötland besked om att två fall av den nya coronavirusvarianten som sprids i Storbritannien upptäckts i Östergötland.

Enligt Region Östergötland rör det två av varandra oberoende personer som rest till Sverige från Storbritannien. Personerna ska ha isolerats och smittspårning har genomförts.

– Vi har räknat med att den här varianten av viruset skulle dyka upp även i Sverige och i vårt län. Vi hoppas att vi med de åtgärder som vidtagits har brutit smittkedjorna för dessa båda fall, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind i ett pressmeddelande.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Antas ha ökad spridningsförmåga

Den nya virusvarianten antas ha ökat spridningsförmåga jämfört med andra varianter, men analyser av egenskaperna fortgår fortfarande.Den kallas VOC202012/01 och har funnits i Storbritannien sedan i september.

Inresande från Storbritannien uppmanas sedan tidigare av Folkhälsomyndigheten att stanna hemma i minst sju dagar, undvika kontakt med andra och testa sig snarast efter ankomst. Övriga i hushållet bör stanna hemma i väntan på provsvar.

Enligt Folkhälsomyndigheten konstaterades ytterligare två fall under onsdagseftermiddagen i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet