Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ellen Gisslegård, distriktsordförande för CUF Östergötland, menar att kameraövervakning inte är lösningen för att öka tryggheten. Foto: Wilma Franzén/SVT

Centerns ungdomsförbund kritiskt till kameraövervakning i Linköping: ”Ökar misstron mot samhället”

Uppdaterad
Publicerad

I Linköping har polisen och kommunen satt upp övervakningskameror för att öka tryggheten. Kamerorna får dock kritik av Centerpartiets ungdomsförbund som menar att de är integritetskränkande.

– Vi menar att kameraövervakning, både digitalt och offentligt, ökar misstron mot samhället och staten. Brott behöver kollas upp men kameraövervakningen är inte lösningen, menar Ellen Gisslegård (C), distriktsordförande Centerpartiets ungdomsförbund i Östergötland.

Kritiken kommer efter att polisen och kommunen har satt upp ett flertal kameror i våldsutsatta områden i Linköping. Beslutet togs efter den våldsvåg som drog över staden under 2021. Lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström har i en intervju med SVT ställt sig positiv till kameraövervakningen.

– Det har gett effekt i det brottsförebyggande arbetet men också på utredningssidan, säger hon.

Flera ungdomsförbund positiva

SVT Nyheter Öst har pratat med flera politiska ungdomsförbund och meningarna går isär, men flera är positiva. Bland annat Moderata ungdomsförbundet som ser ett behov av kamerorna.

Hör Moderata ungdomsförbundets distriktordförande berätta deras åsikt kameraövervakningen i klippet ovan.

Så tycker partierna: Ja eller nej till kameraövervakning

CUF: Nej. ”Vi menar att kameraövervakning, både digitalt och offentligt, ökar misstron till samhället och staten. Brott behöver kollas upp men kameraövervakningen är inte lösningen”, säger Ellen Gisslegård (C), distriktsordförande Centerpartiets ungdomsförbund i Östergötland.

MUF: Ja. ”Vi ser hur kriminaliteten utbreder sig och vi ser hur otryggheten växer. Då måste vi svara upp på det genom rena, konkreta åtgärder som faktiskt hjälper till att skapa trygghet och att se till att få högre uppklaringsgrad när det kommer till brottslighet och liknande. Då är kameraövervakning det man faktiskt behöver”, säger Olle Connman Ek (M), distriktsordförande Moderata ungdomsförbundet Östergötland.

LUF: Nej. ”Vi tror att kameraövervakningen bara flyttar brottsligheten från en plats med kameror till en annan plats utan kameror. Samtidigt som det kostar kommunen mycket med de här kamerorna. Det är pengar som vi kunde lägga på polis och skola”, säger distriktsordförande Freja Kvist (L).

SSU: Ja. ”Vi är ganska överens om att man ser ett behov av en kameraövervakning i syfte att öka trygghet. Så jag tror det är en ganska effektiv metod”, säger Alexander Winge (S), distriktsordförande SSU Östergötland.

KDU: Ja. ”Vi har varit för kameraövervakning väldigt länge för vi tycker att den ökar den generella säkerheten och minskar brottsligheten”, menar distriktsordförande Erik Ahl (KD).

Ung Vänster: Nej. ”Vi sätter oss kritiska till kameraövervakningen för att det leder till ökad systematisk rasism i polismyndigheten. Vi ser att brottsligheten bygger på att det finns en avsaknad av offentlig verksamhet i utsatta områden och vi ser hellre att man rustar upp fritidsverksamhet”, säger Ina Anstott (V), klubbordförande Ung Vänster Linköping.

Ungsvenskarna: Ja. ”Vi tycker det är viktigt. Vi unga ser problemen som har växt fram i Linköping och övriga städer. Man känner sig otrygg på gator och torg”, säger Erik Johansson (SD), kontaktperson på Ungsvenskarna.

SVT Nyheter har sökt resterande ungdomsförbund – utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.