Coronapandemin: Större andel utrikesfödda behövde sjukvård – men färre dog

Uppdaterad
Publicerad

32 procent av de som behövde sjukhusvård för covid-19 i Östergötland under den andra pandemivågen var utrikesfödda.

Det visar Region Östergötlands granskning av journalerna.

Andelen utrikesfödda invånare i Östergötlands befolkning är 20 procent.

– Det här visar en överrepresentation. Vi såg samma sak under den första vågen och nationella och internationella rapporter visar liknande resultat, säger Stefan Franzén, medicinsk direktör i Region Östergötland, i ett uttalande.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Granskningen omfattar de 760 patienter som var inlagda på vårdavdelning eller intensivvårdsavdelning mellan den 24 augusti förra året och den 10 januari i år. Analysen visar att 245 utrikesfödda patienter – som kom från ett 30-tal olika länder – vårdats på sjukhus.

Lägre dödlighet

I åldersgruppen 30-39 år var 71 procent utrikesfödda av de inlagda patienterna. Andelen dödsfall bland utrikesfödda på vårdavdelningar var dock lägre än för personer födda i Sverige, 4 procent jämfört med 14 procent.

– Det skulle också kunna bero på åldersskillnaden, säger Stefan Franzén.

I rapporten så konstateras det att det krävs mer forskning för att förstå varför utrikesfödda som behövt sjukhusvård är överrepresenterade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet