Coronautbrottet: Markant minskning av brott

Publicerad

Pandemin sätter sina spår i hela samhället – så även hos polisen. I polisregion öst har man sett en minskning av brott på omkring 15 procent.

– Både regionalt och nationellt ser vi en minskning på hur många ingripandeärendet polisen åker på. Det har minskat med ungefär 15 procent i hela region Öst, säger Bo Gunnarsson som är poliskommissarie .

Framför allt är det ärenden som gäller exempelvis stök i restaurangmiljö och trafikbrott som minskat.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi ser att fler håller sig hemma. Normalt är det mycket planerat med musikkonserter och pubbesök. Det kan hända olyckor på vägen dit. Det påverkar att vi nu är mindre rörliga. Framför allt har vi sett en skillnad under helgtid, säger Bo Gunnarsson.

Gäller hela regionen

Minskningen på 15 procent gäller hela polisregion Öst där Östergötland, Jönköpings län och Sörmland ingår.

– Jag tror att så länge det är så att man begränsar och ställer in olika evenemang så kommer det att hålla i sig. Jag tror att det kommer hålla i sig ett tag, men det är svårt att säga om det kommer att minska ytterligare, säger Bo Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet