Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialchefen Linda Uller om resultatet: ”Det var bedrövligt”. Foto: SVT

Dåligt resultat för Söderköping i hygienmätning

Uppdaterad
Publicerad
När SKR:s mätning av hygien kom tillbaka till Söderköping fick det effekter. Resultatet var så dåligt att kommunen direkt startade ett förbättringsarbete.

– När vi såg resultatet kan man inte säga annat än att det var bedrövligt, säger Linda Uller, socialchef i Söderköpings kommun.

I det samlade resultatet av olika klädsel- och hygienrutiner ligger Söderköping bland de fem sämsta av de runt 70 kommuner som deltog i undersökningen. Flera olika delar ingår i mätningen. En kommun kan exempelvis vara bra på att ha korrekt skötta naglar, medan den får ett dåligt resultat när det gäller korrekt arbetsklädsel.

Kommuner väljer själva om de ska vara med

Det är andra året som Söderköping är med i undersökningen, som görs av Sveriges kommuner och regioner, SKR. De dåliga resultaten år två har fått kommunen att omedelbart göra förändringar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dåliga resultat blev ett startskott Foto: SVT

Kommuner väljer om de vill vara med i mätningen eller inte. Sedan är det den egna personalen som helt enkelt kontrollerar varandra enligt ett formulär för att se hur klädsel- och hygienrutiner följs.

Coronapandemin kan ha påverkat resultatet

Mätningen på Söderköpings kommuns äldreboenden och andra liknande verksamheter ger en tydlig indikation på att vissa hygienrutiner inte har följts tillräckligt noga. Det finns dock brister som gör att man inte kan dra för stora växlar av resultatet. Få enheter har svarat, vissa enheter har bara svarat på delar av undersökningen, andra enheter med toppresultat från förra året är inte alls med i den aktuella undersökningen. Att det är så tror Linda Uller beror på att verksamheterna har haft så mycket att göra med anledning av coronapandemin att undersökningen inte har prioriterats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Söderköping

Mer i ämnet