Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tingsrätten: Därför var mordet på Ing-Marie Wieselgren inte terroristbrott

Uppdaterad
Publicerad

Det ena mordet anses inte vara ett terroristbrott men förberedelse för ett annat mord anses vara det. Så här resonerade rätten i domen mot Theodor Engström.

– Det är en ganska hög tröskel och dit har åklagaren inte nått, säger tingsrättens ordförande Per Sundberg.

Theodor Engström döms för mord på Ing-Marie Wieselgren. Han döms också för förberedelse till terroristbrott i form av förberedelse till mord på Annie Lööf. Mordet på psykiatrisamordnaren anses dock inte vara ett terroristbrott av Gotlands tingsrätt.

– Gärningen kan inte sägas ha allvarligt skadat Sverige i den mening som krävs för att det ska vara ett terroristbrott, säger tingsrättens ordförande Per Sundberg.

Knivdådet i Almedalen

Gärningsmannen ska bland annat ha haft ett syfte att injaga skräck i befolkningen för att det ska klassas som ett terroristbrott, förklarar Sundberg.

– Det är en ganska hög tröskel och dit har åklagaren inte nått.

Olika för Wieselgren och Lööf

Ing-Marie Wieselgrens roll ges alltså inte samma tyngd som Annie Lööfs när det handlar om hur stor skada ett mord skulle orsaka Sverige.

– Det är intressant att tingsrätten gör olika bedömningar på mordet på psykiatrisamordnaren och förberedelsebrottet mot Annie Lööf, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet.

Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och ska betala skadestånd till Ing-Marie Wieselgrens anhöriga.

– Jag tror det är väldigt sannolikt att åklagaren överklagar till hovrätten. Åklagaren har investerat så mycket prestige i att det här ska klassicificeras som ett terroristbrott, säger Dennis Martinsson.

Väldigt få fall

När det gäller så kallade prejudicerande fall, så finns det inte så mycket att gå på vad gäller terroristbrott i Sverige. Dådet på Drottninggatan 2017 är den enda gången ett brott som skett i Sverige har bedömts som ett terroristbrott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theodor Engström förs in till tingsrätten i Visby. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet