Gunnar Bergfasth och Anna-Karin Sundén arbetar för att öppna en jour för män som drabbas av våld och hot i nära relationer. Foto: SVT

De vill starta jour för misshandlade män på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Att män drabbas av våld i nära relationer talas det inte så ofta om. Det vill Gunnar Bergfasth och Anna-Karin Sundén ändra på.

Våld mot kvinnor är ett ämne som diskuterats förhållandevis länge medan det hittills varit tystare kring män som drabbas av vål i nära relationer.

– Man förnekar, man skäms för att man har blivit slagen eller hotad, säger gotlänningen Gunnar Bergfasth.

Gotland

Han är engagerad i att starta en verksamhet för just de här männen. På flera håll i landet finns redan Akillesjouren för män, men inte på Gotland och i Östergötland.

Ett dolt behov

Bergfasth menar att det verkligen behövs en speciell verksamhet för män eftersom en traditionell syn på mannen, som stark och beskyddande, krockar med att bli utsatt för våld eller hot. Ofta känner de utsatta männen att det inte finns någon som kan lyssna.

– Det här är ju ganska dolt just nu, men jag tror att det finns ett stort behov, säger Bergfasth.

Ingen stor skillnad i statistiken

Enligt en undersökning gjord av Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är det inte så stor skillnad när det gäller hur många kvinnor respektive män som drabbas av brott i en nära relation. Siffror från 2012 visar att andelen kvinnor som utsattes var 7 procent. Motsvarande siffra för männen var 6,7 procent.

Dock ska tilläggas att våldet mot kvinnor, enligt BRÅ:s undersökning, verkar vara grövre. Av de som utsattes för grov misshandel var det 29,7 procent av kvinnorna som sökte hjälp av läkare, sjuksköterska eller tandläkare. Av männen uppgav bara 2,4 procent att de behövde ta hjälp på motsvarande sätt.

Anna-Karin Sundén arbetar i Svenska Akillesförbundet och hjälper till när lokala engagerade vill starta en jour, som nu på Gotland.

– Det är i stort sett lika många kvinnor som män som utsätts för våld i nära relationer. De behöver stöd, inte bara från socialtjänsten utan också från den ideella sektorn, precis som kvinnojourer, säger Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet