44 deltidsbrandmän lämnar in sin avskedsansökan Foto: TT

Kris i brandförsvaret – 44 deltidsbrandmän lämnar i protest

Uppdaterad
Publicerad

Det råder kris inom brandförsvaret. I Valdemarsvik och Åtvidaberg kommer under dagen 44 av 48 deltidsbrandmän att lämna in sin avskedsansökan. Anledningen är bland annat borttagna tillägg vid beredskap och obekväm arbetstid och i Åtvidaberg också ett stort missnöje med ledningen.

25 procent mindre i lönekuvertet. Den försämringen räknar deltidbrandmännen med efter att deras nya avtal träder i kraft i maj. Som en protest mot detta väntas idag 44 deltidsbrandmän inom Räddningstjänsten i Östra Götaland att säga upp sig.

– Enligt uppgift kommer 23 av 24 deltidsbrandmän i Åtvidaberg och 21 av 24 deltidsbrandmän i Valdemarsvik att säga upp sig idag, säger Michael Wahlqvist, distriktschef för räddningstjänsten i Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik.

Krisen i brandförsvaret
Michael Wahlqvist, distriktschef för räddningstjänsten i Norrköping, Söderköping och Valdemarvik. Foto: Privat

”Stora summor försvinner”

En av de 44 som idag kommer att lämna jobbet som deltidsbrandman är Fredrik Johansson i Valdemarsvik.

– För min egen del är det på grund av det nya avtalet. Vi har under flera års tid fått det allt sämre, berättar han för SVT Nyheter Öst.

Avtalet innebär flera försämrade villkor jämfört med tidigare. Bland annat tas OB-tillägg och bilersättning bort, och tillägget för beredskap under semestern sänks. Fredrik Johansson är egen företagare och har under de senaste fyra åren varit deltidsbrandman.

– Jag kan bara jobba kväll, natt och jour på helgerna. När nu OB-ersättningen tas bort gör det jättemycket för mig. Det handlar om stora summor som försvinner, säger han.

Annorlunda syn i Åtvidaberg

Hos brandmännen i Åtvidaberg är synen på konflikten en lite annan. Där handlar det till största delen om ett missnöje med ledningen i stället för avtalet.

– Vi kräver för att återgå i arbete att vi får en färdig plan över hur en så stor deltidsstation som vår ska ledas och fungera. Det finns inte i dag, säger Joakim Johansson styrkeledare i Åtvidaberg.

Brandmännen kräver att det tillsätts en chef som har förmågan att se stationens behov.

– Man lyssnar inte på oss trots den stora erfarenhet vi har om hur en brandstation ska hanteras, vi blir åsidosatta, säger Joakim Johansson, styrkeledare i Åtvidaberg.

” Jätteallvarligt det som håller på att hända”

Enligt distrikschefen Michael Wahlqvist vill deltidsbrandmännen få till ett lokalt avtal i Östergötland.

–  Det är jätteallvarligt det som håller på att hända. Tyvärr har vi frågor som borde vara lösta på central nivå men nu får vi ta hand om problemen på lokal nivå. Jag vet inte ärligt talat om vi kan hitta någon lösning, säger Michael Wahlqvist.

Läs också: Brandmän hotar att säga upp sig

Pyr i leden i landet

Det är inte bara inom räddningstjänsten i Östergötland som det pyr i leden bland deltidsbrandmännen. På flera håll i landet har deltidsbrandmän hotat om att säga upp sig eller lämnat in sina uppsägningsansökningar. I bland annat Sigtuna, Upplands-Bro och Knivsta har 67 av 72 deltidsbrandmän sagt upp sig. På flera håll bland annat i Sörmland har ett stort antal deltidsbrandmän varslat om att säga upp sig. Detsamma gäller för deltidsbrandmännen i Arboga och Kungsör.

Läs också: Rekrytering av deltidsbrandmän ska utredas

Utan lösning blir det ”en katastrof”

Enligt Michael Wahlqvist kommer det, med anledning av de väntade uppsägningarna, att hållas ett möte i Norrköping under tisdagen.

Vad händer om ni inte kommer fram till någon lösning?

– Om det inte blir något lokalt avtal och om deltidsbrandmännen som säger upp sig inte kommer tillbaka skulle det vara en katastrof för vår operativa verksamhet. Vi måste se till att dessa orter har något skydd, men hur det ska se ut vet jag inte i dagsläget, säger han.

Fakta: Slopad OB-ersättning

Det nya kollektivavtalet för räddningstjänst i beredskap (RIB 17) förhandlades fram under hösten 2016 av fackförbunden Brandmännens riksförbund, Kommunal och Vision samt arbetsgivarförbundet Pacta och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Några förändringar jämfört med tidigare avtal:

Grundersättningen för en beredskapsvecka höjs för alla deltidsbrandmän.

Ersättning vid larm höjs.

OB-tillägget på kvällar, nätter och helger tas bort.

Bilersättning på 300 kronor per beredskapsvecka tas bort. Tidigare fanns det dock ingen ovillkorlig rätt till bilersättning, utan denna förhandlades fram lokalt.

Semesterersättningen förändras. Samtliga deltidsbrandmän som har beredskap under sommarveckorna får högre ersättning.

Avtalet gäller från 1 maj 2017 till 1 april 2019.

Källor: SKL, Brandmännens riksförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i brandförsvaret

Mer i ämnet