Brunnsparken i Söderköping. Foto: SVT

Domstolen stoppar bygget i Brunnsparken

Publicerad

Mark- och miljödomstolen upphäver Söderköpings kommuns detaljplan gällande byggnationen i Brunnsparken.

Det var den 7 februari i år som kommunfullmäktige fattade beslutet om en ny detaljplan för området Söderköping 3:45 (Eriksvik), dvs Brunnsparken. Detaljplanen gällde sex huskroppar i östra delen av parken med en maxhöjd på 13,5 meter.

Beslutet överklagades av sammanlagt 15 invånare och Naturskyddsföreningen i Söderköping. De menar att ”oersättliga värden skulle gå förlorade och att natur, parkmiljö, strandskydd och kulturhistorisk värdefull mark offras för exploatering och privata vinstintressen”.

Söderköping

”Bifaller överklagandena och upphäver detaljplanen”

Nu har mark- och miljödomstolen i Växjö kommit med sin dom i ärendet. Man skriver att ”det inte av den utredning som kommunen presenterat framgår att det funnits förutsättningar att upphäva strandskyddet i detaljplanen med stöd av 4 kap 17 § PBL”.

Domstolen skriver att man ”bifaller överklagandena och upphäver detaljplanen i sin helhet”. Senast den 11 december ska ett eventuellt överklagande vara inlämnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet