Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Henrik Ohlin: ”Den åtalade agerade på egen hand” Foto: Anders Wiklund/TT

Engström åtalas för terroristbrott – SVT rapporterar direkt om åtalet

Uppdaterad
Publicerad

Theodor Engström åtalas för terroristbrott genom mord på Ing-Marie Wieselgren och förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på C-ledaren Annie Lööf i Visby.

– Ingenting tyder på att det har varit någon annan inblandad än den nu åtalade personen, säger åklagaren Henrik Olin.

Mordet i Almedalen

Pinnat inlägg

Åklagaren: Den åtalade har agerat på egen hand

- Jag har väckt åtal för terroristbrott och försök till terroristbrott, säger åklagaren Henrik Olin på pressträffen.

Han kommer under pressträffen inte att nämna namnen på någon av brottsoffren.

Sedan händelsen ägde rum har det bedrivits en omfattande utredning, enligt henrik Olin.

- Sedan händelsen ägde rum och den misstänkte greps har det varit en omfattande förundersökning som har bedrivits, säger Henrik Olin.

Säpo tog tidigt över utredningsansvaret men har samarbetetat med polisen på Gotland. Man har under de fyra månader som gått sedan händelsen genomfört över hundra förhör.

Man har även gjort tekniska undersökningar av beslagtagna telefoner, datorer och anteckningsöcker som vi har tagit i beslag.

Henrik Olin säger att man från start sett det som viktigt att utreda om den åtalade har agerat på egen hand eller om det finns andra inblandade personer.

- Ingenting tyder på att det har varit någon annan inblandad än den nu åtalade personen, säger Henrik Olin.

Pilbågen och pilarna som hittades i tältet.

Bild från förundersökningen.

Pilar med aluminiumspets.

Bild från förundersökningen.

Tältet, som den åtalade ställt upp i ett skogsparti utanför Visby i samband med dådet.

Bild från förundersökningen.

Bilder inifrån Teodor Engstöms tält i Visby, där polisen bland annat hittade en nedmonterad pilbåge och flera pilspetsar.

Bild från förundersökningen.

Flera namn förekommer i utredningen

Ett stort antal namn på andra personer förekommer även i utredningen. Enligt åklagare Henrik Olin är det personer som den åtalade personen har intresserat sig för.

- Det är i huvudsak journalister, politiker, men även andra personkategorier, säger Olin på pressträffen.

Den åtalade har även under uredningen nämnt flera namn.

Henrik Olin väljer dock att endast väcka åtal om försök till terroristbrott genom förberedelse till mord i ett fall och det gäller Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Anledningen till detta ska vara att hon nämnts mest och att det enligt åklagaren går att visa på att den åtalade har vidtagit vissa förberedelsegärningar.

Theodor Engströms försvarsadvokat Staffan Fredriksson säger att det blir mycket fokus på Annie Lööf och att det funnits fler måltavlor.

​- Min klient säger också att det kanske mer var slumpens skördar som gjorde att det blev riktat mot henne, om det nu ens blev på det viset. Det finns vissa planeringsåtgärder, men om de når upp till den nivån så att det kan föranleda ansvar för ett förberedelse till terroristbrott, det vet jag inte, säger Fredriksson och fortsätter:

- Men han säger att han hade faktiskt hundratalet potentiella måltavlor i Almedalen, allt från höga politiker till andra politiker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet