Har en temperaturscanner på skolan minskat risken att smittas av covid-19? Hör i klippet vad Peter Warma, rektor på Norrköpings Fria Läroverk, svarar. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Rektorn: ”Vi har bara haft enstaka fall av covid-19”

Publicerad

I entrén på Norrköpings Fria Läroverk har sedan september en scanner läst av elevernas och personalens kroppstemperatur inför skoldagen. Nu, sex månader senare, så har skolan endast haft några få fall av covid-19. 

– Alla som går in på skolan ska scannas, oavsett om det är elever, lärare eller exempelvis en hantverkare som är på besök. Och jag tycker det har fungerat bra, säger rektor Peter Warma.

Den nya tekniken ska ses som ett hjälpmedel för att minska smittspridningen, och både elever och lärare har hittills klarat sig bra från att smittats av covid-19. Men om det beror på scannern går inte att säga.

– Det vet vi inte, men vi kan se att smitspridningen har varit låg på skolan. Vi har endast haft enstaka fall, då och då, men inga stora utbrott, säger han.

Hör mer i klippet ovan.

Om kropptemperaturen är för hög varnar scannern genom att lysa rött. Foto: SVT Christian Zetterdahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.