Vilka åtgärder görs nu av kommunen? Lars Stjernkvist (S) svarar på frågan. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Ett fall av coronasmitta i Rådhuset i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun informerade under torsdagen om att de fått ett fall av konstaterad coronasmitta i Rådhuset.

Personen fick symptom under arbetstid på måndagen och ska då ha begett sig direkt hem och kontaktat sjukvårdsupplysningen.

– Personen gjorde precis som myndigheterna rekommenderar och ringde 1177, och fick sedan efter prov beskedet att hen var smittad, säger kommunalråd Lars Stjernkvist (S).

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Vet ni hur personen kan ha smittats?

– Personen har varit utomlands så det är en importerad smitta. Dessutom så mår personen efter omständigheterna fysiskt bra, säger han.

Ser ni någon risk att hen kan ha smittat andra inne i rådhuset?

– Vi tillämpar försiktighetsprincipen och är det så att man känner sig det minsta krasslig ska man gå hem direkt eller stanna hemma, säger Lars Stjernkvist (S).

Nu finns det varningar för att besöka äldreboenden och på sina håll stängs skolor. Är det åtgärder som ni också kommer införa?

– Vi är förberedda på alla typer av åtgärder. Vi har idag beredskap för att stänga – men förstår att Folkhälsomyndigheten just nu gör bedömningen att det bästa för att minska spridningen och skadorna i samhället är att försöka upprätthålla verksamheter, säger Lars Stjernkvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet