Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ambjörn Lätt arbetar som handläggare på återvinningsenheten på Naturvårdsverket. Han menar att bidraget för att flytta och skrota fordonsvrak som infördes 2021 av Naturvårdsverket hittills är underutnyttjat av kommunerna. Foto: SVT

Få östgötakommuner har sökt skrotbilsbidrag

Publicerad

Från första september 2021 har kommuner kunnat söka bidrag för att ta hand om fordonsvrak, men i Östergötland är det bara tre kommuner som sökt.

Finspång, Linköping och Norrköping har sökt pengar från Naturvårdsverket för totalt 49 fordonsvrak och av de har 39 ansökningar beviljats.

Kommunerna kan söka pengar för att transportera fordonsvrak, förvara fordonsvrak i avvaktan på skrotning och för att skrota fordonsvrak. Som regel rör det sig om fordon som övergivits av ägaren. Egentligen är det fordonsägaren som ska bekosta hela förfarandet, men i många fall är det svårt att få ägaren att betala.

– Bidraget är bra för då får vi åtminstone någon peng för det arbete vi lägger ner, säger Tomas Aronsson på Norrköpings kommun.

Han är en av tre personer som arbetar som fordonsflyttare i kommunen.

Bidraget är underutnyttjat menar, säger Ambjörn Lätt på Naturvårdsverket. Endast 91 av landets 290 kommuner har sökt bidraget från starten 1 september 2021 till och med sista december 2022.

Så fungerar bidraget

– Kommunerna kan få max 5 000 kronor per omhändertaget fordonsvrak.

– Kommun måste ha tagit över ägandet av fordonet.

– Fordonet ska vara avregistrerat hos Transportstyrelsen.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.