Foto: SVT

Färre IVA-platser behöver bemannas: ”Vi har beredskap att växla upp”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade Region Östergötland de lägsta antalet patienter inom intensivvården i länet sedan i mars.

– Vi ser en successiv nedgång inom intensivvården och vi ser också en långsam nedgång inom slutenvården generellt, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare.

Den 30 april vårdades totalt 39 patienter inom intensivvården på Östergötlands sjukhus. Det är den högsta siffran hittills i pandemin. Men idag, torsdag, vårdas endast 17 patienter inom IVA. Rickard Lundin, sjukvårdsledare vid Region Östergötland, säger att man ser en nedgång. Men enligt honom är det inte läge att slappna av.

– Vi kan inte slappna av i samhället och börja leva som vanligt. Det gäller att vi fortsättar hålla i de rekommendationer som ges. Det är det bästa man kan göra för att hjälpa oss i sjukvården, säger han.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Behöver inte bemanna

De lägre antalet patienter som just nu kräver intensivvård har dock gjort att man inte längre behöver bemanna lika många intensivvårdsplatser som tidigare.

– Vi följer hela tiden händelseutvecklingen. Platsberedskapen över både vanliga vård- och IVA-platser har legat lite över den prognos som vi nu ser. Vi kan dra ned på antalet platser kopplade till covid-19 patienter. Men vi har beredskap för att kunna växla upp om det behövs. Det handlar egentligen om att vi inte bemannar alla platser. Men platserna och apparaterna som krävs finns kvar som sådana, säger Rickard Lundin.

Han vill dock poängtera att läget inom vården är långt ifrån lugn.

– Vi har fortfarande 80 covid-19-patienter som vårdas. Men det hör gör att vi kan minska belastningen på personalen lite gran, vilket också gör att vi får en långsiktighet, säger Rickard Lundin.

Foto: SVT

Mer statistik över covid-19 från SVT hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet