Foto: SVT

Färre kunder efter nya rekommendationer

Uppdaterad
Publicerad

29 oktober infördes skärpta rekommendationer i Östergötland för att minska spridningen av coronasmitta. Nu visar siffror att östgötarna faktiskt följer råden. Frågan är om det är tillräckligt.

– Nu blev det lite mer på allvar. Man trodde att det hade lagt sig lite, men det verkar inte vara så, säger Ida Laitinen från Mjölby när SVT träffar henne i ett köpcentrum i Mantorp.

Siffror från Google visar att vi rör oss mindre i shoppingcentrum, restauranger och kaféer. Jämfört med perioden 3 januari – 6 februari så besöker 22 procent färre östgötar den här typen av platser. Siffran kommer från en sammanställning som var aktuell 6 november. Uppgifterna grundar sig på data från Linköping, Norrköping, Motala och Mjölby och uppdateras kontinuerligt.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Flera handlare vittnar om att antalet kunder har minskat, men också att kunderna försöker handla på tider när det är färre personer i butikerna. En som gör så är Conny Hyll.

– Jag försöker hålla mig undan från folk, överhuvudtaget. Förut så brydde jag mig inte, men nu så gör jag det. Väldigt mycket, säger han.

Andra kunder berättar om att de slutat småhandla och nu väljer att storhandla för att minska på antalet butiksbesök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet