Mattias Näsström, trafikoperativ chef Östgötatrafiken, och Johan Kromnér, huvudskyddsombud Östgötapendeln, om munskyddsrekommendationen i kollektivtrafiken. Foto: Mimmi Moberg/Erika Landt

Färre resenärer använder munskydd på Östgötapendeln

Publicerad

Det har gått några veckor sedan Folkhälsomyndigheten först började rekommendera munskydd i kollektivtrafiken. Nu säger kundvärden Johan Kromnér att antalet resenärer som bär skyddet har minskat sedan rekommendationens start.

Det var från och med 7 januari i år som Folkhälsomyndigheten började rekommendera munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid. Då var det enligt Johan Kromnér, huvudskyddsombud på Östgötapendeln och kundvärd, runt 70 procent av resenärerna på Östgötapendeln som bar munskydd vid de specifika tiderna. Nu säger han däremot att antalet minskat och det är nu runt 20 till 30 procent som har det.

”Varierande användning”

Enligt Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, rapporterar kundvärdarna in siffror för hur många resenärer som har på sig munskydd. Rapporten tas sedan vidare till Länsstyrelsen Östergötland för sammanställning.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Det är lite varierande använding. Lite beroende på vilka avgångar. Från en större andel till en ganska liten andel, säger Mattias Näsström.

Hör Johan Kromnér och Mattias Näsström berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet