Ingela Gullstrand, företagsjouren Region Östergötland. Foto: Fotogenia/TT

Febril aktivitet hos företagsjouren: ”Mycket uppgivenhet”

Uppdaterad
Publicerad

På Region Östergötlands företagsjour råder det just nu febril aktivitet. Tjänsten har funnits sedan 2014 – men aldrig tidigare har man behövt hjälpa akut.

– Det är många som hör av sig. Akuta frågor har vi aldrig haft förut, så det har ökat från noll till jättemånga, säger Ingela Gullstrand.

Coronapandemin har stor påverkan på näringslivet i Östergötland. Företagsjouren i Östergötland hjälper företag med bland annat rådgivning.

– Vi får alla möjliga frågor. Mycket handlar om regerings stödpaket. Jag har haft sju till elva samtal redan idag, säger Ingela Gullstrand som arbetar vid regionens företagsjour.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

”Man hoppas att det ska vända snart”

Enligt Ingela Gullstrand är företagens största bekymmer inkomstbortfallet. Företag i alla möjliga branscher hör av sig. Men just nu framför allt från besöksnäringen och butiker med sällanköp.

– Det är väldigt mycket uppgivenhet. Det svåra för hela samhället är att det inte finns något slutdatum. Man hoppas att det ska vända snart, men ingen vet hur lång tid det här kommer fortgå. Jouren tar emot många sådana stödsamtal, säger hon.

Olika förutsättningar i industrin

Rent statistiskt kommer de flesta samtalen från Norrköping, följd av Linköping. Men man får även mycket samtal från besöksnäringen i skärgården och längs med Vättern. När det gäller Östergötlands industrier ser det väldigt olika ut, enligt henne.

– Vissa har kvar väldigt bra uppdrag. Många är underleverantörer och är beroende av det stora företaget. För vissa går det bra, pappersindustrin till exempel. För andra sämre, de som är underleverantörer till fordonsindustrin till exempel, säger Ingela Gullstrand. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet