Foto: TT

Fem vardagsknep för att spara dricksvatten

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattnet är lägre än vanligt i stora delar av landet efter en utdragen torka. Svenskt vatten ger fem enkla tips på hur dropparna kan sparas för att undvika ransonering.

Torrlägg badkaret

– Det krävs många liter för att fylla ett badkar, men om du duschar går det bara åt en bråkdel så mycket. Ett snålspolande munstycke leder dessutom till att du får mindre droppar vatten för den tid du duschar, säger Gisela Holm, dricksvattenexpert på Svenskt vatten som är en branschorganisation för det kommunala avlopps- och ledningsnätet.

Vrid om kranen

– Kranen ska inte rinna i onödan under duschningen och tandborstningen, det är en stor vattentjuv. Tänk också på att varken diska eller spola under rinnande vatten, säger Gisela Holm.

Låt maskinerna jobba

En del kör halvfulla maskiner för disk och tvätt, men om du fyller maskinerna behöver du inte tvätta och diska lika ofta.

Samla på regn

Den som bor i villa kan samla regnvatten för att vattna gräsmattan, det går ändå hyfsat fort att fylla en tunna. Man får gå tillbaka till hur människor levde förr i tiden när det inte fanns rinnande vatten.

Kör en smutsig bil

– Om valet står mellan en ren bil och att få vatten som räcker till människor och djur, då tycker jag att man kan vänta en månad med att tvätta bilen.

Kan få konsekvenser

Samhället är beroende av rent dricksvatten för att inte säcka ihop. Sjukvården behöver vatten för att vårda skadade, bönder måste vattna sina grödor och djur, och turismen riskerar att drabbas om vattenbristen förvärras.

– Det är inte alltid lätt att bryta gamla vanor, men i de områden som riskerar att drabbas av vattenbrist är det viktigt att alla bidrar. Just nu är situationen under kontroll, men i värsta fall skulle det kunna leda till att vi måste börja ransonera vattnet, säger Gisela Holm.

Hon tror inte att ekonomiska incitament som en höjning av literpriset skulle leda till att konsumtionen minskade.

– Vattnet i kranen kostar ungefär fyra öre per liter, att höja priset tror jag inte kommer att vara ett argument som biter eftersom priset ändå inte kommer upp i de nivåer som behövs. De flesta blir inte ens avskräckta av priset på flaskvatten, säger Gisela Holm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenbrist

Mer i ämnet