Foto: SVT

Finskt fartyg på grund väster om Fårö

Uppdaterad
Publicerad

Ett finskflaggat fraktfartyg gick tidigt i morse på grund strax väster om Fårö. Kustbevakningen finns på platsen, bland annat med ett miljöskyddsfartyg.

Tidigt på lördagsmorgonen gick ett fraktfartyg på grund utanför Fårö, som P4 Gotland och helagotland.se tidigare berättat om. Det 75 meter långa fartyget var på väg till Riga med timmer i lasten. Fartyget byggdes 1985 och seglar under finsk flagg.

På lördagseftermiddagen stod fartyget fortfarande på grund, men inga läckor hade noterats, berättar en företrädare för fartygets ägare. Regelbundna kontroller under dagen har inte visat att något vatten trängt in eller att någon olja har läckt ut.

Gotland

Kustbevakningen har varit på plats stor del av dagen och runt lunchtid ankom ett miljöskyddsfartyg, KBV 031. Vid 14:15 gick dykare ner i vattnet för att kontrollera haveristens status.

Ingen misstanke finns om sjöfylleri, men Kustbevakningen har påbörjat en utredning om grov vårdslöshet i sjötrafik.

Rederi och försäkringsbolag har kontaktat en bärgningsfirma och förhoppningen är att kunna påbörja en bärgning runt måndag-tisdag i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet