Foto: SVT

Så skyddar du din bil mot inbrott

Uppdaterad
Publicerad

Både privatpersoner och bilförsäljare har under den senaste tiden drabbats av inbrott i sina bilar.

– Ja, den sista månaden har ett antal kunder till oss fått utrustning stulna ur sina bilar, främst nyare BMW-bilar, säger Sophia Nygren, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta.

För att minska stöldrisken rekommenderar försäkringsbolaget att ägarna DNA-märker sina bilar.

– Först och främst brukar vi säga att man ska vara försiktig och tänka på att parkera i ett garage eller på en upplyst plats. Men så rekommenderar vi också våra kunder att använda sig av DNA-märkning, säger skadechef Sophia Nygren.

– Hur fungerar det?

– Man tar några droppar ur ett kit som man köper och penslar vätskan på ställen som man vill ska vara märkta, säger hon.

– Var ska man då märka bilen?

– Det är ju främst på åtråvärda delar i bilen som t.ex bilstereon, ratten, instrumentbrädan och annan teknisk utrustning. Och gärna där det inte syns.

Tjuvarna krossar rutan och är väl medvetna om vilken utrustning de är ute efter Foto: SVT

 – Hur hjälper det mot inbrott?

– Fördelen med DNA-märkning är att den är omöjlig att avlägsna. Och om polisen läser av med UV-ljus så kan de identifiera en specifik bildel, och vidare spåra ägaren genom ett register, säger Sophia Nygren, skadechef på Länsförsäkringar Östgöta.

SE MER: Här slår tjuvarna till mot BMW-bilarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.