Cementas kalkbrott vid File Hajdar. Foto: Patrik Widegren /SVT

Första överklagandet mot Cementa

Uppdaterad
Publicerad

Miljöföreningen Urbergsgruppen överklagar regeringens beslut att ge Cementa fortsatt tillstånd till stenbrytning på Gotland. Det uppger P4 Gotland.

Överklagan är inlämnad till Högsta förvaltningsdomstolen.

Urbergsgruppen vill även att domstolen ber EU:s domstol om ett förhandsavgörande och att Cementas stenbrytning stoppas i väntan på ett beslut.

När regeringen gav besked om det förlängda tillståndet meddelade flera miljöorganisationer att de hade för avsikt att överklaga. Fram till måndagskvällen var Urbergsgruppen den enda som lämnat in sin begäran.

Det tillfälliga tillståndet som regeringen beslutade om i mitten av november gäller till den sista december 2022 och innebär att Cementa får tid att bryta den volym som företaget tidigare hade tillstånd för, men som det inte hann bryta före den 31 oktober när den ursprungliga tillståndstiden löpte ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet