Första veckan i skolan för de ukrainska barnen i Åtvidaberg

Uppdaterad
Publicerad

I torsdags förra veckan fick Åtvidabergs kommun reda på hur många ukrainska skolbarn som var på väg till den lilla orten. I måndags började de skolan.

Ett konferensrum på Centralskolan i Åtvidaberg har tillfälligt gjorts om till temporärt klassrum för tio barn. Det ser ut som ett vanligt grupparbete, men allt prat sker på ukrainska och ryska. Det är tredje dagen i svensk skola.

– Det har varit bra. Vi började med lätta saker, men lite nervös var jag, säger Manvel.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

– Skolgården är bra och det är jättegod mat i matsalen, säger Arsen.

Än så länge tycker han inte att något har varit särskilt svårt på lektionerna.

Går i blandad klass

Just nu går Arsen, Manvel och deras klasskamrater i en blandad klass med allt från lågstadieelever till 15-åringar. Här ska det kollas vilka kunskaper de har och vilken vanlig klass som så småningom kan passa.

-Vi börjar ju med att försöka göra så att eleverna känner sig trygga. Och så börjar vi så smått med svenska som andraspråk och matematik, berättar Ann-Terese Åkerblom, som är lärare i förberedelseklassen.

Erfarenhet sedan 2015

Åtvidabergs kommun har erfarenhet sedan tidigare. I anslutning till flyktingvågen 2015 fanns redan förberedelseklasser, men då fick kommunen utöka antalet.

Den här gången började kommunen förbereda sig tidigt för att ta emot nya elever. När de väl dök upp gick det snabbt. I torsdags i förra veckan kom beskedet om hur många elever det rörde sig om och måndagen efter började de i skolan.

I konferensrummet finns förutom eleverna och läraren Ann-Terese också en lärare som kan ryska och en privatperson som kan ukrainska. Den tredje dagen i skolan tränar eleverna på de svenska orden för dagar, månader och årstider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Östergötland och Gotland

Mer i ämnet