Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är lokala statistiken över vaccinerade i Östergötland och på Gotland. Foto: SVT

Fortfarande stor skillnad mellan utrikes- och inrikesfödda

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande stor skillnad mellan hur många inrikes- och utrikesfödda som har vaccinerat sig mot covid-19 i Östergötland och på Gotland. Det visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten.

Tidigare i maj rapporterade SVT Öst om att många utrikesfödda inte hade vaccinerat sig än. Regionen gick ut och meddelade att de skulle göra flera satsningar för att nå fler utrikesfödda. En dryg månad senare är det fortfarande stor skillnad mellan inrikes- och utrikesfödda när det gäller vaccinering. Men skillnaderna minskar.

I Östergötland har just nu 93 procent av de inrikesfödda, 60 år och äldre, fått minst en dos vaccin. Men bland östgötar som är födda i Afrika, 60 år och äldre, har 59 procent fått sin första dos vaccin.

På Gotland har 95 procent av de inrikesfödda, 60 år och äldre, fått minst en dos vaccin. Motsvarande siffra, för gotlänningar som är födda i Mellanöstern, är 68 procent. Statistiken är hämtad från Folkhälsomyndighetens sammanställning 9 juni 2021.

Ändå bäst i landet

Trots skillnaderna, så ligger Östergötland och Gotland bra till om man jämför med andra svenska regioner. Östergötland och Gotland hamnar i topp när det gäller vaccinering av utrikesfödda, då andra regioner har ännu större skillnader.

– Det här handlar om att informera här och nu, när det är så viktigt att vi får en bred vaccinationstäckning i samhället, men det handlar också om att skapa ett förtroende på längre sikt, säger Rickard Lundin i den särskillda sjukvårdsledningen i ett pressmeddelande.

Region Östergötland fortsätter nu satsningen med att försöka få fler utrikesfödda att vaccinera sig. Bland annat ska man skicka ut information, på respektive hemspråk, till de asylsökande i länet.

I videon ovan kan du se siffrorna över vaccineringen i Östergötland och på Gotland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet