Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ska Regionen satsa för att fler ska vaccinera sig Foto: Linnea Burén/SVT

Lägre vaccinationsgrad bland utrikesfödda

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesfödda vaccinerar sig inte i lika stor utsträckning som befolkningen i stort. I Östergötland och på Gotland är skillnaderna stora. Om regionerna inte når ut till alla medborgare finns risk för en ökad klusterspridning och ständiga utbrott i delar av städer.

Pandemin har drababt alla, men en rapport från Folkhälsomyndigheten visar att sjukdomen har slagit extra hårt bland utrikesfödda svenskar. Det är också där som andelen, av de som vaccinerar sig, är lägst. I Östergötland och på Gotland är det stora skillnader när det gäller hur många personer, 65 år och äldre, som har vaccinerat sig.

– Skulle det vara så att vi inte når ut till alla grupper, då finns risken för en ökad klusterspridning, att viruset ändrar sitt sätt att bete sig och vi får en utökad smittspridning, säger Rickard Lundin, säkerhetschef och talesperson i vaccinfrågor Region Östergötland.

För att nå ut till fler östgötar ska Region Östergötland utöka sitt arbete med information.

Se Rickard Lundin, säkerhetschef på Region Östergötland, kommentera statistiken och berätta hur regionen förändrar sitt arbete i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet