Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här är lokala siffrorna som visar stor skillnad bland vaccinerade Foto: SVT

Se statistiken över vaccinerade i Östergötland och på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor skillnad mellan hur många inrikes- och utrikesfödda som har vaccinerat sig mot covid-19. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att många utrikesfödda östgötar och gotlänningar, 65 år och äldre, inte har vaccinerat sig än.

I Östergötland har 91 procent av de inrikesfödda, 65 år och äldre, fått minst en dos vaccin. Men bland östgötar som är födda i Afrika, 65 år och äldre, har 38 procent fått minst en dos vaccin.

På Gotland har 81 procent av de inrikesfödda, 65 år och äldre, fått minst en dos vaccin. Motsvarande siffra, för gotlänningar som är födda i Mellanöstern, är 31 procent. Statistiken är hämtad från Folkhälsomyndighetens sammanställning 28 april.

I videon ovan kan du se fler siffror över vaccineringen i Östergötland och på Gotland.

Frågan aktualiserades förra veckan när Folkhälsomyndigheten presenterade en ny rapport som visade att vaccinationstäckningen ser olika ut, beroende på var i världen man är född. Statsepidemiolog Anders Tegnell kommenterade siffrorna under Folkhälsomyndighetens presskonferens den 29 april.

– Det är viktigt att vi intensifierar vårt arbete med att nå de här grupperna, så att vi ökar tillgängligheten för vaccination, sa Anders Tegnell.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemiläget. Foto: Pontus Lundahl / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet