Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör och se mer från räddningsarbetet vid den simulerade robotattacken mot området vid Malmens flygplats i Linköping. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Försvarsmaktsövningen Aurora 23 – robotattack mot Helikopterflottiljen i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

I dag övade Försvarsmakten och civila myndigheter ett så kallat masskademoment inom ramen för militärövningen Aurora 23. Och det utspelade sig utanför Flygvapenmuseum i Linköping.

Totalt var det mer än hundra skadade och döda, både militärer och civila, som skulle tas om hand efter en simulerad robotattack mot området vid flygplatsen Malmen.

– Det är jätteviktigt för oss att både öva det här, men också att utvärdera, analysera och förbättra vår förmåga. Totalförsvaret kräver att vi övar och i ett verkligt läge agerar tillsammans, säger Mats Antonson, chef för Helikopterflottiljen.

Linköping

Evakuerades till fältsjukhus

De drabbade evakuerades till ett fältsjukhus som satts upp vid Skyttecentrum, någon kilometer från Flygvapenmuseum. 

Hemvärnssoldaten Linda Trygg var figurant och spelade sårad i benet. En lapp med en trea visar att hon har den lägsta prioriteringen bland de skadade.

Har du fått bra vård?

– Till och från. Men jag förstår att andra behöver gå före.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet