Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikard von Zweigbergk, beredskapschef Region Gotland, berättar i klippet om den hjälp man behöver. Foto: SVT

Gotland ber om hjälp – måste kunna evakuera patienter vid kris eller krig

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland begär nu hjälp i arbetet med att ta fram en plan för att kunna evakuera patienter från Visby lasarett ”i samband med en omfattande samhällsstörning, bland annat masskadesituation, kris eller krig.”

En skrivelse har skickats till Socialstyrelsen där det framgår att Gotlands ö-läge är problematiskt.

– Det är klart att det är en utmaning att vara en ö som har tio mil till närmaste granne. Tio mil hav är långt och det är något som vi behöver hjälp med att hantera, säger Rikard von Zweigbergk, Region Gotlands beredskapschef.

Gotland

Region Gotland transporterar dagligen patienter till fastlandet, mestadels med hjälp av ambulanshelikopter. Men det behövs planer för att kunna evakuera i stor skala, planer som inte finns idag.

– Jag tänker på situationen som vi ser i Europa, det är klart att det här är mer aktuellt nu. Vi måste börja ställa de svåra frågorna, säger Rikard von Zweigbergk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet