Charlotte Kaviani, specialistläkare och verksamhetschef på akutmottagningen på Visby lasarett Foto: Magne Hovland, Region Gotland/Simon Rehnström/SvD/TT

Gotlänningar uppmanas söka vård i tid

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården på Gotland märker nu i spår av coronapandemin att människor undviker eller väntar med att söka vård.

– Senaste veckorna har vi märkt ett markant ökat söktryck på akutmottagningen. Många har väntat för länge med att söka hjälp på sin vårdcentral eller specialistmottagning, de flesta av de äldre och med flera kroniska sjukdomar. Till slut mår de så dåligt att de söker akut och ofta behöver läggas in, säger Charlotte Kaviani, specialistläkare och verksamhetschef på akutmottagningen på Visby lasarett, i ett pressmeddelande.

”Behöver man vård ska man söka vård”

Det är framförallt många äldre och multisjuka som inte verkar förstå att de vid behov kan få ett fysiskt besök på sin vårdcentral  eller lasarettets specialistmottagningar säger hon vidare.

– De säger att det inte är någon idé att ringa till vårdcentralen ”för man får ändå bara en telefontid om man är över 70”.  Det verkar vara ett vanligt missförstånd. Men behöver man ett fysiskt besök så får man ju det, understryker specialistläkare Charlotte Kaviani.

Nu vill hälso- och sjukvårdsförvatningen på Gotland uppmana invånarna att inte ställa in sina besök, gå på sina kontroller och att de vid behov inte ska vänta med att söka vård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet