Peter Daun, Kommunikatör på teknikförvaltningen delade ut glass till barnen på förskolan asken i Visby. Foto: Patrik Widegren

Grundvattenivåerna åter normala på Gotland

Publicerad

Något bevattningsförbud över hela ön kommer inte att bli aktuellt, men Region Gotland manar ändå till fortsatt försiktighet.

Stora vattensamlingar syns här och var på Gotland. Men även nere i marken, så märks den ovanligt regniga höstens effekter av.

– Våra träsk (sjöar red.anm.) är fulla av vatten och grundvattentäkterna har en normal nivå, säger Susanne Bjerkegaard-Pettersson, chef för Region Gotlands VA-avdelning.

Gjort ett eget vattenreningsverk

Efter två år av vattenbrist så märker Region Gotland att vattenfrågan har fått genomslag i samhället. På förskolan Asken i Visby har man en tid haft ett vattentema i undervisningen. Man har samlat in pengar till vattenprojekt i andra länder, men också gjort ett eget vattenreningsverk. Idag uppmärksammades deras arbete av Region Gotland som delade ut frukt och glass till barnen.

– Vi får barnen att ha ett annat ”tänk” kanske. Att det är viktigt att spara på vattnet och att vi inte har hur mycket som helst, säger barnskötaren Sarah Thomasson Hellgren.

”Tänk på att vatten är ett livsmedel”

Just nu råder inget bevattningsförbud på ön, men på vissa platser kommer det att komma runt 1 juni, säger Susanne Bjerkegaard-Pettersson.

– Vi är ju rätt många människor här på sommaren. Så jag vill ändå uppmana till, även i de områden som kanske inte får bevattningsförbud, att man tänker på att vatten är ett livsmedel, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.