Arkivbild. Enligt anmälan felbehandlade gynekologen patienter under flera år. Foto: Isabell Höjman/TT

Gynekolog anmäls – felbehandlade i flera år

Uppdaterad
Publicerad

En gynekolog på Gotland har i flera år gett kvinnor i klimakteriet felaktiga hormonbehandlingar, vilket har orsakat allvarliga besvär och i vissa fall även cancer hos patienterna, skriver helagotland.se.

Visby lasarett har fått åtgärda flera av gynekologmottagningens behandlingar och totalt har sjukhuset skrivit 16 rapporter, men fler patienter tros ha drabbats.

– Vi har utrett och behandlat i den mån de har behövt det. Det man hittat är tillväxt och cellförändringar i livmoderslemhinnan samt i några fall cancer, säger Gunnar Ramstedt, chefsläkare för hälso- och sjukvårdsförvaltningen hos Region Gotland till TT.

Region Gotland har anmält gynekologen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och kräver att myndigheten agerar skyndsamt. När regionen har försökt kontakta den utpekade gynekologen har denne förnekat att fel har begåtts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet