Rauken som hittades i Fårösund. Foto: Foto: Sjöfartsverket

Hittade undervattensrauk utanför Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Det var sjömätningsfartyget Anders Bure som hittade undervattensrauken i utkanten av farleden i Fårösund i samband med sjömätning, något som Sjörapporten var först att rapportera om.

– Stora delar av kustnära farvatten är inte sjömätta med moderna metoder. Med den teknik vi har idag hittar vi massor av nya saker och det fallet här. Just en rauk är inte vanligt att vi hittar, det här är nog första gången, säger Magnus Wallhagen som är produktionschef på Sjögeografi vid Sjöfartsverket.

Området hade inte sjömätts sedan 1991 – och då såg man inte rauken. På sjökortet har det därför stått att djupet varit 6,7 trots att det faktiska djupet är 5,3 meter.

Gotland

Ren tur att ingen kört på

– Vi gick ut med en underrättelse så fort vi kunde. Förr i tiden hittades tyvärr många grund genom att folk körde på dem. Det är faktiskt lite konstigt att ingen kört på den, men självklart tur också, säger Magnus Wallhagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet