Tom fullmäktigesal. Foto: Mats Andersson/TT

Hög andel kvinnliga förtroendevalda på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Gotland är en av de kommuner i landet som har flest kvinnor bland de förtroendevalda. Det visar en ny rapport från SCB.

I rapporten framgår det att Gotland är en av de kommuner som har högst kvinnlig representativitet i landet. På Gotland ligger andelen förtroendevalda kvinnor på 54 procent.

– Generellt har den kvinnliga representativiteten stigit i hela landet. Men det är inte så att det ökar för varje val, utan det går lite fram och tillbaka. Men sett över 50 år har andelen stigit, säger Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet.

Gotland

”Pågår arbete från alla partier”

Enligt Johan Wänström är en möjlig anledning till att det inte har ökat mer, att Sverigedemokraterna vunnit mark i flera kommuner.

– Oftast har de mer män än kvinnor i partiet. Men samtidigt pågår det arbete från alla partier, även SD, att försöka få en jämnare fördelning, säger han.

Kinda i Östergötland är en av de kommuner som har lägst andel förtroendevalda kvinnor, med 34 procent. Tillsammans med Trelleborg, Vara, och Uppvidinge är det lägst andel i hela Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet