Foto: TT/SVT

Fuskligan tjänade miljoner på högskoleprovet – idag kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

I dag kommer domen i det uppmärksammade målet om högskoleprovsfusket. Bland de huvudmisstänkta finns två bröder från Norrköping och deras pappa.

Det var den 14 april förra året som polisen slog till mot en lägenhet i centrala Norrköping. I lägenheten greps tre män som under ingripande satt och läste upp de rätta svaren till personer som köpt fusktjänsten.

Ytterligare en man greps på en skola i Norrköping där han arbetade som provledare. Några månader senare gjordes ytterligare ett gripande av en ung man från Lund som ska ha deltagit i organisationen. Polisen hittade bland annat 1,6 miljoner kronor som mannen ska ha grävt ned i sin trädgård.

Högskoleprovsfusket

23 personer åtalas för att ha fuskat

Totalt åtalades 23 personer för att ha fuskat sig till ett specifikt resultat på provet. Även tre kvinnor står åtalade för grovt penningstvättsbrott.

Många av de tilltalade menar att de inte förstått att de gjort något olagligt och att de handlat i god tro. Åklagaren har å sin sida yrkat på fleråriga fängelsetstraff för de som ligger bakom fusket.

SVT Nyheter sänder direkt från presskonferensen i Norrköpings tingsrätt klockan 11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet