Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jeppe Gustavsson/SVT

Första domen efter Påskupploppen i Skäggetorp – samtliga döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen föll den första domen mot de tre männen som stått åtalade för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i Östergötland. Samtliga döms till fängelse. Domen avser de händelser som utspelade sig på söndagen den 17 april i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.

Idag dömdes de tre män i åldrarna 19, 21 och 26 år för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

19-åringen döms till två år och sex månaders fängelse.

– Jag blev faktiskt lite förvånad. Jag trodde inte min klient skulle dömas för det här. Eftersom bevisningen var ganska svag så har jag gott om förhoppningar om att ta det här vidare, säger 19-åringens advokat Hans Orrenius.

 26-åringen döms till tre år och sex månaders fängelse.

– Jag anser att den rubriceringen är felaktig och att det i Linköping inte handlade om grovt brott utan möjligen ”sabotage mot blåljusverksamhet”. Domen kommer att överklagas, skriver 26-åringens advokat Gunnar Bengtsson i en kommentar till SVT.

21-åringen döms till  fyra års fängelse.

– Min och min klients reaktion är att tingsrätten har dömt honom felaktigt till ansvar för brottet. De har även varit för stränga med sitt straff, säger Johan Gezelius, advokat till 21-åringen.

21-åringen och Johan Gezelius har ännu inte bestämt sig ifall domen ska överklagas, men ger indikationer på att det lutar starkt åt det hållet.

Åklagaren vill ha längre fängelsestraff

Den 12 juli avslutades rättegången i Linköping tingsrätt. Under de tre dagar den pågick hade åklagaren yrkat på att samtliga skulle dömas till fängelsestraff och ville se över fyra års fängelse.

– Vi är nöjda med domen, jag tycker ändå att domen signalerar att det här är ett oacceptabelt kriminellt beteende, säger Malin Axelsson, vice chefsåklagare.

Straffskalan för grovt sabotage mot blåljusverksamhet är lägst två år och upp till livstids fängelse. I slutet av juni kom första domen efter påskupploppen i Örebro, där fyra män dömdes till fängelse i mellan fyra och fem och ett halvt år – två dömdes även till utvisning.

Totalt 25 poliser skadades

Enligt åklagaren har våldet bestått av en omfattande stenkastning, sparkar samt slag med tillhyggen under påskdagen den 17 april i Skäggetorp. Poliser fick även fyrverkerier och bangers kastade mot sig. Totalt har 25 poliser uppgett att de skadades i samband med händelsen.

Under den första rättegångsdagen nekade samtliga åtalade till brotten de har åtalats för. De tre har erkänt att de har varit på platsen under tiden för upploppet, men säger att de inte varit aktiva i själva upploppen. 26-åringen har erkänt att han kastade två stenar mot en polisbil i ren frustation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.