Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alva Nylund tar snart studenten och drömmer om att få jobba med bilar eller djur. Hör mer i videon. Foto: Linnea Burén/SVT

Alva vill arbeta med djur eller bilar – tvingas till annan lösning efter kommunmiss

Uppdaterad
Publicerad

När Alva Nylund tar studenten från gymnasiesärskolan i Norrköping har hon rätt att få jobba med någonting hon tycker om. Men på grund av kommunens miss väntar en akut jobblösning i tillfälliga lokaler och det bryter mot LSS.

Efter studenten är ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning helt beroende av sin hemkommun. Det är kommunen som ansvarar för att ordna ett jobb till dem – en daglig verksamhet.

Eftersom ungdomarna är så beroende av kommunen finns lagen om LSS som reglerar hur kommunen ska jobba med det här. Där står att Alva ska få arbeta med någonting hon tycker om och att Norrköpings kommun ska anpassa verksamheten efter hennes behov.

”Fruktansvärt besviken”

Men alldeles för sent upptäckte Norrköpings kommun att det inte fanns några platser alls på daglig verksamhet.

– Jag är besviken. Fruktansvärt besviken. Jag har läst på om LSS och ju mer jag läser desto mer förstår jag att vård- och omsorgskontoret i Norrköping inte har kunskap om lagen. Jag känner att jag har en kampkänsla i hela min kropp, säger Cecilia Johansson, Alvas mamma.

Under våren har kommunen arbetat fram en akut jobblösning i tillfälliga lokaler för några av klasskompisarna. Men så ska det inte gå till. För enligt lagen om LSS ska ungdomarna få vara med och påverka sin framtid.

På vård- och omsorgskontoret i Norrköping finns Alvas individuella plan som hon skrivit med en handläggare på kommunen. Där står om hennes mål. Hon vill gärna jobba med någonting runt djur, på poliskaféet eller med bilar.

Vad arbetsuppgifterna på den nya jobblösningen blir är oklart, men enligt kommunen ska verksamheten formas efter ungdomarnas önskemål.

Följ med hem till Alva Nylund och hennes mamma i klippet ovan.

7 § Den enskilde skall genom insatserna tillförsäkras goda levnadsvillkor. Insatserna skall vara varaktiga och samordnade.
De skall anpassas till mottagarens individuella behov samt utformas så att de är lätt tillgängliga för de personer som behöver dem och stärker deras förmåga att leva ett självständigt liv.

9 9 §   Insatserna för särskilt stöd och service är
   9. bostad med särskild service för vuxna eller annan särskilt anpassad bostad för vuxna,
   10. daglig verksamhet för personer i yrkesverksam ålder som saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet