”Det är absolut för mycket trafik inne i staden”, säger Jukka Hyvärinen Foto: SVT

Runt 60 procent tar bilen i Linköping och Norrköping

Publicerad

1974 stod resandet med bil i Linköping för 58 procent under vardagar. Förra året var den siffran 61 procent. Alltså är andelen som väljer bilen större nu än för 45 år sedan. Inte mycket har hänt trots satsningar på cykel och promenader.

I Norrköping är tendensen densamma som i Linköping. 59 procent av resandet i Norrköping gjordes med bil för nio år sedan. Förra året var den siffran 60 procent.

– Jag åker bil för att jag bor långt ute på landet, säger en trafikant i den långa bilkön på Kungsgatan i Norrköping. Hör flera bilister i klippet ovan.

Linköping

Siffrorna kommer från den resevaneundersökning som gjorts i Linköping och Norrköping. Undersökningen visar bland annat på att hälften av samtliga resor i Norrköping är kortare än fem kilometer.

– Gällande statistiken så brukar vi följa upp med antal bilresor som sker på våra broar över Motala ström. Båda trenderna gällande befolkning och antalet bilresor över Motala ström visar på en svag ökning men följs åt, säger Magnus Sandberg, trafikplanerare på Norrköpings kommun.

– Det som vi liksom många andra kommuner kämpar med är att svarsfrekvensen på resevaneundersökningar är låg, säger trafikplanerare Magnus Sandberg vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet