Arkivbild. De fyra vindkraftverkens placering öster om Kvarsebo. Foto: Heiko Junge / NTB och karta från Ramström Vinds ansökan

Inget veto mot vindkraft i Kolmården

Publicerad

Kommunen bör inte utnyttja sin vetorätt när det gäller bygget av fyra vindkraftverk på Morkulleberget i Kolmården. Det menar kommunstyrelsen i Norrköping. Buller kan dock bli ett problem.

Företaget Ramström Vind AB vill bygga vindkraft i Kolmården. Ärendet har pågått i flera år och i den senaste ansökan talas om fyra, alternativt tre, vindkraftverk.

Kommunstyrelsen i Norrköping föreslår att kommunen inte ska utnyttja sin rätt att lägga in veto mot projektet. Ett slutgiltigt beslut är dock inte taget utan frågan ska behandlas vid kommunfullmäktiges möte 29 mars.

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation behandlar också vindkraftprojektet och där vill kommunen, i sitt remissvar, att det tas viss hänsyn innan det blir ett ja till bygget. Dels handlar det om att bullret från ett av kraftverken kan komma att överskrida gränsvärden, dels om oro för att fågellivet kan störas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.