Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Linnéa Carlzon, vattenekeolog, om de kommande inventeringarna. Foto: Arkiv / Jonas Roth

Jakten på aggressiva kräftan fortsätter – Göta kanal ska inventeras

Publicerad

Den invasiva arten större rovmärla har hittats i Vättern. Senare i vår ska länsstyrelsen genomföra en inventering även i Göta kanal och Motala ström för att se om det lilla kräftdjuret spridit sig även dit.

– Vi vet inte effekten av den än. Vi har sett att den påverkar artsammansättningen där den förekommer, säger Linnéa Carlzon, vattenekeolog.

Större rovmärla beskrivs som en invasiv främmande art och ett aggressivt rovdjur. Enligt artdatabanken har den oftast en betydande påverkan på den ursprungliga artsammansättningen av smådjur där den etablerar sig.

Nyligen påträffades arten för första gången i Sverige och Norden i Vättern. Hur den tagit sig dit är dock ett mysterium då den har sitt ursprung vid Kaspiska havet.

Vättern

– Frågan kvarstår hur den har kommit dit. För att kunna svara på den frågan ska vi göra fler inventeringar i Vättern och sen även inventera Motala ström och Göta kanal för att ta reda på om den är spridd i hela systemet och har kommit via den vägen, säger Linnéa Carlzon.

Hör mer om de kommande inventeringarna och rovmärlan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vättern

Mer i ämnet