Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessica Marin berättar i klippet om sitt arbete med smittspårning av covid-19. Foto: SVT/ Christian Zetterdahl / TT/ ANDERS WIKLUND

Jessica – en av 40 som arbetar med att spåra covidsmitta

Publicerad

Barnmorskan Jessica Marin har sedan i oktober arbetat på Region Östergötlands smittspårningsenhet. Från hennes arbete på ungdomshälsan är hon van vid arbetet att spåra smitta. Men aldrig tidigare har hon varit med om något liknande.

– Jag tror inte det är någon som varit med om något liknande tidigare i modern tid. Det är fruktansvärt att så många människoliv går till spillo och jag känner mig också lite bedrövad över att folk inte tar den här pandemin på allvar, säger Jessica Marin.

Smittade har ett ansvar att informera

Till en början arbetade tio personer med smittspårning i Östergötland, men som idag har utökats till 40 personer. Deras arbete syftar till att spåra smitta och informera smittade.

Covid-19 är en allmänfarlig sjukdom och den smittade har ett informationsansvar enligt smittskyddslagen att informera sina närkontakter. Hit räknas personer som man har träffat på nära håll 24 timmar innan symptomen kom.

”Misstänker att det kommer en ökning efter ledigheten”

– Enligt de förhållningsråd personerna får när de är smittade ska de isolera sig minst sju dagar, sen ska man ha varit allmänt förbättrad och symptomfri i 48 timmar innan man återgår till arbete eller skola. Det gäller också familjemedlemmar, att de ska sitta hemma i sju dagar, säger Jessica Marin.

Alla smittspåras inom 48 timmar

Region Östergötland har som mål att testa 1 500 personer per dag och i takt med att provtagningen utökas blir smittspårningen mer omfattande. Men sedan i mitten av oktober, när smittspårningsenheten utökades, är arbetsbördan kontrollerbar.

– Vi har hunnit med att smittspåra så gott som alla. Vårt mål är att smittspåra alla inom 48 timmar och det tycker jag att vi gjort. Alla som ingår i den här smittspårningsenheten har ju andra uppdrag på sidan om. De har en anställning någon annanstans i regionen och de har fått ställa om helt enkelt, säger Jessica Marin.

Samtidigt är hon oroad över situationen och den närmsta tiden.

– Skolan har öppnat efter ledighet. Jag misstänker att det kommer att komma en ökning med fler som drabbas av covid-19, säger Jessica Marin. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet