Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Klart med ersättning till vårdpersonal i coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Region Östergötland kommer att betala ut extra ersättningar till medarbetare med anledning av covid-19:s påverkan på sjukvården. Det meddelar regionen i ett pressmeddelande under måndagen.

Enligt Regionen har ersättningarna två syften. Det ska underlätta och säkra bemanningen av vårdplatser i vården av patienter med covid-19 och i verksamheter med vård som inte kan vänta. Det ska dessutom fungera som en ersättning för den belastning som covid-19-vården innebär.

– Vi har strävat efter att få till en så bra ersättningsmodell som möjligt med utgångspunkt från de förutsättningar och möjligheter vi har här i Region Östergötland, säger HR-direktör Zilla Jonsson i pressmeddelandet.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Då gäller ersättningarna:

• Vid extra pass.

• Per dag vid arbete med covid-vård.

• Medarbetare med förtroendearbetstid.

• Läkare vid arbete under extra jourpass.

– Ersättningen kommer att kunna ges bredare och till fler yrkesgrupper än i våras och har förankrats inför beslut. Det har funnits mer tid och bättre förutsättningar. På det här sättet har vi försökt att få en ersättningsmodell som ska tillämpas lika oavsett var covid-vården bedrivs i regionen, säger Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet