Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessica Frisk, vårddirektör på Region Östergötland, är bekymrad. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: SVT/ Staffan Löwstedt/SvD/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vårddirektören: ”Närmaste veckorna blir avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu under de kommande veckorna som vi ser hur pandemin kommer att utveckla sig efter efter jul- och nyårshelgen.

Samtidigt är det ett fortsatt ansträngt läge på sjukhusen i Östergötland.

– Vi vet inte hur det kommer att gå. Det beror på hur vi har betett oss som befolkning under de lediga helgerna som varit. Vi förstår att kurvan kan fortsätta uppåt och vi planerar för det, men vi hoppas att smittspridningen sjunker och vi får färre patienter, säger Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland.

”Vi har inget alternativ”

Det har nu under en lång tid varit ett konstant tryck på avdelningarna, och frågan är hur länge vårdpersonalen orkar?

– Vi har ju inget alternativ. Vi måste reda ut det här, och det gör vi med hjälp från våra medborgare som gör allt de kan för att minska smittspridningen, säger hon.

Inget krislägesavtal

Om situationen skulle förvärras ytterligare kan ett krislägesavtal sättas in. Det skulle i så fall innebära att arbetsgivaren kan begära att personalen ska jobba ännu mer. På sina håll i landet har det redan aktiverats men i Östergötland är det inte aktuellt – än så länge.

– Det är ett tufft avtal för medarbetarna då man schemaläggs på väldigt många timmar och förväntas vara stand by hela tiden. Det personalen behöver nu är återhämtning och där ser jag inte att krislägeavtalet skulle gagna oss i nuläget. Behöver vi gå in i det så gör vi det – men vi hoppas verkligen att vi slipper, säger vårddirektör Jessica Frisk.

Hör Jessica Frisk berätta mer om läget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet