Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vammarskolans rektor Anders Kempe berättar hur skolan går vidare efter sabotaget. Foto: SVT/TT

Klassrum förstörda – elever i Valdemarsvik tvingas flytta i höst

Uppdaterad
Publicerad

Flera skolsalar är fuktskadade efter en översvämning som skedde på Vammarskolan i Valdemarsvik, natten till måndag. Nu har experter varit på plats och det står klart att reparationsarbetet kommer att ta minst tre månader. Flera årskurser kommer tvingas gå stora delar av höstterminen någon annanstans.

Strax efter midnatt i måndags blev Vammarskolans rektor Anders Kempe väckt av ett telefonsamtal. Ett larm om översvämning i Vammarskolans kemisal hade inkommit till SOS Alarm. Trots att räddningstjänsten började pumpa ur vatten så fort de kom till platsen, gick skolsalarna inte att rädda från de omfattade fuktskador som nu konstaterats.

– Det är värre än vad vi trodde, säger Anders Kempe, rektor på Vammarskolan.

Flera årskurser får flytta

Översvämningen skedde på övervåningen i skolans teknink-, biologi-, och kemisal. Vattnet forsade samtidigt ned till undervåningen där mellanstadiet har sina klassrum. Totalt är minst sex stora klassrum och ytterligare några småytor vattenskadade. Renoveringsarbetet kommer att pågå minst tre månader.

Fyrorna och sexorna kommer tvingas att gå stora delar av terminen någon annanstans. Även högstadieeleverna kommer få viss undervisning på annan plats. Under onsdagen ska Anders Kempe titta på lokaler i Lovisebergs förskola och Sjöhuset. Eventuellt blir det dit som skolans verksamhet flyttar.

Misstänkt kan ha fångats på kamera

Översvämningen tros ha orsakats av att någon dragit i kemisalens nöd-dusch, som endast är till för nödsituationer om någon skulle få frätande syra på sig vid undervisningen. Trycket i nöd-duschen är hårt och på golvet finns det inget avlopp.

– Jag vet inte om det finns någon misstänkt. Men jag vet att vi har tillgång till kameror i det område, där vi är ganska övertygade om att någon har tagit sig in. Så det är ganska troligt att vi kan se vilka det är som har hållit till där, säger Anders Kempe.

Händelsen är polisanmäld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer