Hör Ola Brånäs, övergripande projektledare för Inre hamnen i Norrköping, berätta om kommunens klimatanpassningar. Foto: Erika Landt/SVT

Så planeras Inre Hamnen i Norrköping för översvämningar i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

I Norrköping ska man i år börja bygget av bostäder i Inre Hamnen – samtidigt har frågan lyfts kring huruvida kust- och vattennära bebyggelser kommer kunna försäkras i framtiden, om kommuner inte vidtar klimatanpassade åtgärder.

Men enligt Ola Brånäs, projektledaren för Inre hamnen, har Norrköpings kommun vidtagit tillräckliga åtgärder för framtiden.

Branschorganisationen för försäkringsbolagen Svensk Försäkring är bland de som lyft frågan om bristen på kommuners klimatanpassningar i samband med kust- och vattennära bostäder. De menar bland annat att man inte kommer kunna erbjuda försäkring i vissa områden, när skador, orsakat av extrema väderhändelser, inträffar mer frekvent och inte längre är oförutsedda.

Kommunen inte orolig

Norrköping är en kommun som ska börja bygga bostäder vid vatten – i området Inre hamnen. Där ska runt 3 000 bostäder byggas, med en planerad inflytt år 2023. Framtida problem med försäkringar på grund av översvämningsrisker kring bygget är dock inget som oroar Norrköpings kommun. Det menar Ola Brånäs, som är övergripande projektledare för Inre hamnen.

Inre hamnen i Norrköping

– Jag ser inte att det kommer vara en risk i Inre hamnen i och med att vi har förhållit oss till de planeringshorisonter som vi har.

Hör Ola Brånäs berätta mer om kommunens klimatanpassningar i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inre hamnen i Norrköping

Mer i ämnet