Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mathilde Egnell är ordförande i MAIF Cykelklubb. När pandemin ändrade allt fick hela klubbens budget göras om. Foto: SVT

Klubbarnas inkomstkälla försvann

Publicerad

Överskottet från cykelloppet Vätternrundan har varit en stor inkomstkälla för många av Motalas idrottsklubbar. När den nu försvinner är det sparkrav som beslutas i klubbarnas styrelser.

Motala AIF Cykelklubb hade allt klart. Budgeten var spikad, klubbdräkter beställda till dam- och herrlag. Sedan kom coronapandemin.

– Då gjorde vi om hela budgeten. Vi minskade en massa utgifter, berättar Mathilde Egnell, ordförande i Motala AIF Cykelklubb.

Klubbar som ställer upp med personal under loppet är samlade i Motala AIF Idrottsallians. Förutom cykelklubben finns sex andra klubbar med, fotbollsklubben, friidrottsklubben, orienteringslaget, skidklubben, hockeyklubben och skridskoklubben. En stor del av klubbarnas ekonomi vilar på inkomsterna från det frivilliga arbetet i samband med cykelveckan i Motala.

När nu inkomsterna minskar gäller det att spara i andra ändan. Alla utgifter ses över för att göra det möjligt för klubbarna att övervintra.

Miljoner i intäkter är borta

Även själva Vätternrundan mister naturligtvis intäkter. Det handlar om miljontals kronor. Tron är att man ska kunna klara sig på ett plus-minus-noll-resultat i år. I anmälningsreglerna står att om ett lopp av någon anledning måste ställas in så kan deltagarna få tillbaka 50 procent av anmälningsavgiften. En del pengar går alltså in i Vätternrundans organisation trots att årets lopp är inställda. Kostnaderna minskar också eftersom tusentals cyklister inte kommer behöva mat och service under alla lopp som normalt körs under cykelveckan i Motala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer