Cecilia Burenby (S), Elisabet Hagström (C), Niklas Borg (M), Jenny Elander Ek (C) och Martin Sjölander (M) är några av kommunstyrelseordföranden i Östergötland som svarar på SVT Nyheter Öst:s enkät. Foto: SVT/press.

Kommunernas viktigaste insatser för företagen i pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har drabbat företagen och det lokala näringslivet hårt. I en enkät har SVT Nyheter Öst tagit reda på vad kommunstyrelseordföranden i Östergötlands kommuner och på Gotland anser varit deras viktigaste insatser för att hjälpa det lokala näringslivet under den svåra perioden.

Linköpings kommun

Niklas Borg (M):

1. Elevluncher för gymnasiet under våren 2020, som bidrog till att 200 restauranger och kaféer fick ökade möjligheter att överleva.

2. Kickstart Linköping. 10 miljoner kronor för att stötta besöksnäringen ur pandemin.

3. Stödpaket restaurangnäringen, med slopade tillsynsavgifter för serveringstillstånd, slopade markupplåtelseavgifter för uteserveringar, möjlighet att ha uteservering under längre tid och med större ytor mm.

Mjölby kommun

Cecilia Burenby (S):

1. Vi har satsat extra på tillgänglighet på näringslivskontoret och stötta företagen genom rådgivning och informera om de olika stöden nationellt som företagen kunnat söka.

2. Ett kommunalt stödpaket med en rad lättnader vad gäller tillstånd och avgifter infördes för att göra det lättare för företagen.

3. Vid två tillfällen gav vi våra anställda presentkort som de kunde använda hos butiker och företag i kommunen.

Ydre kommun

Elisabet Hagström (C):

1. Hemleverans av livsmedel. Gynnar affärerna i Ydre.

2. Alla anställda i Kommun fick 1000 kr till jul att handla för. Alla momsredovisade företag hade möjlighet att ansluta sig till en app.

3. Hjälp med hyra osv, man kan få uppskov med betalning. mm.

Valdemarsviks kommun

Jenny Elander Ek (C):

1. Fokuserat mycket på att informera via våra kanaler om de regionala insatser och statliga stöd som beslutats.

2 . I samarbete med näringslivet gett presentkort till våra anställda att nyttja i lokala restauranger och affärer vid två tillfällen (sommar samt jul).

3. Beslutat om extra stöd till krisande företag inom restaurang och café-branschen motsvarande kostnader för tillsyn under 2020 och 2021.

Vadstena kommun

Peter Karlsson (M):

1. Bidragit med infomationsstöd till företagare genom en lotsfunktion ang. olika statliga stödåtgärder.

2. Erbjuder tillfälliga lösningar kring gatu och torgförsäljning samt uppmuntrar till lokal handel.

3. Snabb, flexibel och lösningsorienterad kommunal myndighetsutövning för företag.

Kinda kommun

Jennie Blomberg, utvecklings- och kvalitetschef:

1. Snabb hantering av ansökningar till uteserveringar och försäljning ute. Vi kommer att vara generösa med tillstånd, även för butiker som till exempel önskar bedriva försäljning utanför sin lokal. Vi vill underlätta för butiker och restauranger att ha försäljning och servering utomhus.

2. Rådgivning i stället för inspektioner inom vissa tillsynsområden. Kinda kommun pausar inspektioner inom vissa tillsynsområden. Inspektioner som är viktiga med anledning av pågående virusutbrott eller i syfte att skydda människors liv och hälsa i övrigt samt miljöinspektioner kommer att genomföras. Tillsynsenheterna fokuserar även på rådgivning till företag som behöver ställa om verksamheten med anledning av läget – till exempel en restaurang som vill börja med utkörning av mat eller ett café som vill ha take away.

3. Hyra in personal. Vi undersöker möjligheterna att med kort framförhållning kunna hyra in personal från näringslivet för att dels täcka upp för stor sjukfrånvaro i kommunens verksamheter.

Söderköpings kommun

Martin Sjölander (M):

1. Gåvobevis till personalen.

2. Gemensamma marknadsföringsinsatser, bland annat: #supportyourlocal #söderköpingsjul.

3. Anpassningar kring p-tider, anstånd på fakturabetalning, fria torgplatser, tak på uteserveringar och så vidare.

Region Gotland

Eva Nypelius (C):

Totalt har vi tagit 4 olika åtgärdspaket med ett 50-tal åtgärder för att mildra effekterna av pandemin för näringsliv och samhälle.

Tre viktigaste för näringslivet 2019 är svårt att säga, för det ser olika ut i olika branscher men besöksnäringen är hårdast drabbad; Tidigare lade möjlighet till uteserveringar samt upplät marken kostnadsfritt Anstånd med betalningar, Lunchkuponger hos lokala restauranger och butiker för gymnasieelever. Men flera åtgärder gjordes och just nu bereder vi ärenden om åtgärder som behövs under detta år.

Åtvidabergs kommun

Thomas Lidberg (S):

1. Veckovisa digitala möten där representanter från företag, kommunen (såväl politik som förvaltning) och Näringslivcentrum i Åtvidaberg AB (NC) deltagit och utbytt information.

2. Kommunen har beslutat att kunna medge uppskov med betalningar till kommunen samt möjlighet till snabbare utbetalning än normalt.

3. NC har fungerat som kunskapsbank och kunnat lotsa företag som har frågor angående olika stödformer.

Ödeshögs kommun

Annicki Oscarsson (KD):

1. När coronan slog till i mars -20 beslutade kommunen snabbt om ett Stödpaketet för företagen med förenklade regler om tillsyn och avgifter.

2. Kommunen har aktivt kommunicerat information och lotsat kring de statliga stödinsatser som rullats ut.

3. Kampanjen #stöttaödeshög, där vi uppmuntrat medborgarna att stötta det lokala näringslivet, samt att de anställda i kommunen fick en sommarpresent och julklapp i form av digitala presentkort som kunde nyttjas i den lokal handeln. Det har banat väg för att även privata bolag valt att ge personalen digitala presentkort som nyttjas lokalt.

Norrköpings kommun

Olle Vikmång (S):

1. Tackgåvor till medarbetare i form av presentkort för användning i det lokala näringslivet á totalt 21 miljoner kronor

2. Återbetalade avgifter för markupplåtelser och serveringstillstånd för år 2020 á totalt 4 miljoner kronor

3. Efterskänkta avgifter för markupplåtelser och serveringstillstånd för år 2021 á totalt 4 miljoner kronor

Uteblivna svar

Trots enträgna försök har svar tyvärr uteblivit från kommunstyrelseordföranden i följande kommuner:

Motala, Finspång och  Boxholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet