Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Richard Levi, överläkare och professor på Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Privat och Erik G Svensson/Scanpix

Kraftiga besvär för patienter som vårdats för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Hela 87 procent av de som vårdades på sjukhus för covid-19 och överlevde hade problem med sin dagliga tillvaro fyra månader efter utskrivning. Det visar en stor studie som genomförts vid rehabiliteringsmedicinska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Studien inkluderar alla som sjukhusvårdades för covid-19 inom Region Östergötland våren 2020. Bara 13 procent av de 433 intervjuade patienterna kände sig helt återställda fyra månader efter utskrivning, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Mer än 40 procent hade kvarstående problem i sådan omfattning att det störde dagliga aktiviteter och livsföring, och lika många rapporterade en kvarstående försämring av sin hälsa jämfört med hur den var innan covid-19, säger Richard Levi, överläkare och professor, i pressmeddelandet.

Både patienter som fått intensivvård och de som vårdats på vanlig pandemiavdelning har drabbats av fysiska såväl som psykiska åkommor efter sjukdomen.

Undersökningens slutsats är att tidig multiprofessionell uppföljning måste göras för att kunna bedöma behovet av rehabilitering.

Den 25:e maj gästade Richard Levi SVT Nyheter Öst:s studio. Där berättade han bland annat om hur de drabbade kan behandlas. Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet