Det grundstötta fartyget Ramona vid Fårö. Foto: Patrik Widegren/SVT

Finska fartyget har dragits loss från grundet vid Fårö

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen är på plats vid det grundstötta fartyget Ramona ifall det börjar läcka olja vid bärgningen. Strax efter klockan 13 på måndagen drog bärgningsfirman loss fartyget från grundet.

– Hon står mot hård botten och ungefär halva fartyget står på grund. När man börjar dra loss ett fartyg finns det alltid en avsevärd risk för skador. Det beror på hur botten ser ut under fartyget, sa Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen, tidigare på måndagen.

Han berättar vidare att det finns 24 kubikmeter brännolja ombord.

Gotland

– Men lyckligtvis har tankarna fritt vatten under sig och vi har inga uppgifter om vatteninträngning.

Ingen person skadad

Kustbevakningen har utrustning för att ta upp olja om det börjar läcka i vattnet. Det blir värre om olja går mot land eftersom stranden är kommunalt ansvar.

– Vi kommer heller inte tillräckligt nära med vårt fartyg.

Ingen i besättningen ska ha skadats fysiskt vid grundstötningen. Åklagare har kopplats in som förundersökningsledare och händelsen utreds fortfarande som grov vårdslöshet i sjötrafik.

– Det är gynnsamma väderförhållanden och efter bärgningen brukar fartyg gå till hamn för en noggrannare undersökning.

Varför Ramona valt den kurs som ledde till grundstötningen är fortfarande oklart.

Under måndagseftermiddagen meddelar Kustbevakningen i ett pressmeddelande att bärgningen gick bra och att man inte upptäckt något utsläpp från båten.

SVT Nyheter Öst:s reporter Patrik Widegren på plats vid fartyget. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet