Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen håller pressträff efter knivdåd Foto: SVT

Kvinna död efter knivdåd under Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern har avlidit efter ett knivdåd vid Donners plats i Visby under Almedalsveckan. En man i 30-årsåldern är anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Polisen larmades till Donners plats 13.50 på onsdagen, efter ett knivdåd. Offret, en kvinna i 60-årsåldern, fördes till sjukhus med ambulans, men hennes liv gick inte att rädda.

Under polisens presskonferens på onsdagskvällen meddelades det att kvinnan avlidit av sina skador.

Polisen uttalar sig inte om motiv

Den misstänkte gärningsmannen som är i 30-årsåldern kunde gripas i nära anslutning till brottsplatsen. Han är nu anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mord. Mannen ska enligt polisen tidigare vara ostraffad. En förundersökning om mord är inledd. Polisen säger sig i nuläget inte kunna uttala sig om motiv.

– Att vi söker brett och eventuellt efter fler inblandade är en självklarhet, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

Oförändrad hotbild

Polisen och Säpo arbetar nu tätt ihop. Hotbilden mot arrangemanget bedöms enligt polisen vara oförändrad.

– I och med det finns det inga begränsningar i att fortsätta arrangera, säger Fredrik Persson.

Trafik runt Donners plats har dock begränsats och några arrangemang i närheten har flyttats. En mötesplats i Visby domkyrka har öppnats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De båda vittnena Robert Nilsson och Marion Wegerstedt befann sig i närheten av platsen där händelsen inträffade, de känner sig skärrade och chockade.

Annie Lööfs pressträff ställdes in

Klockan 14 skulle Centerpartiets Annie Lööf ha hållit en pressträff, men på grund av den pågående polisinsatsen i Visby ställdes den in. Lööfs partiledartal hölls däremot som planerat.

– I kväll är inte Almedalen en plats för politiska utspel, konflikter och hårda ord. Det är en plats för samling och eftertanke, sa hon i talet.

”Tänker på anhöriga”

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterade dådet i samband med ett besök på Skara sommarland.

– Det är fruktansvärda nyheter och jag tänker naturligtvis på offret, anhöriga och vänner. Det är viktigt nu naturligtvis att polisen kan utreda vad som har skett.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Flera såg hur en man sprang iväg” – Hör SVT:s reporter på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet